Ranking: Elitserielagen

Några lag är igång och försäsongsspelar och ikväll liras det landskamp mellan Sverige och Finland i Vetlanda. Två sköna tecken på att det är bandytider igen. Tänkte slänga ihop ett tidigt elitserietips och efter att ha synat trupperna landar det i följande.

1) Sandviken
När ett redan starkt lag dessutom vinner sommarens silly season är det inget snack om saken. Sandviken får leva med favoritskapet från mig och många andra och jag skulle bli förvånad om inte de tippar sig själva som mästare på upptaktsträffen här framöver.
På plus konton finns Daniel Berlin, världens bästa mittfältare enligt många, och Erik Säfström, världens bästa halv enligt många. Lägg därtill att världens kanske bästa anfallare redan finns i laget i Christoffer Edlund.
Tungt att Erik Pettersson drar till Ryssland givetvis men Edlund och övriga spelare kommer att måla så att guldfärgen räcker till åt Saik.

2) Edsbyn

Har haft en stillsam sommar och ställer nästan en identisk trupp på isen den här vintern. Och ni vet ju hur det slutade då. Edsbyn blir att räkna med även den här säsongen. Men något nytt guldjubel tror jag inte det räcker till.

3) Västerås

Floppade i fjol med Västerås SK–mått mätt. Att ryka i kvarten hör verkligen inte till vanligheterna för annars tunga och mäktiga Västerås. Har lyckats locka till sig svensk bandys superlöfte Martin Landström som på sikt kan bli den bästa värvningen på väldigt länge i elitserien. Har en stark trupp och det finns inte på kartan att VSK floppar två år i rad.
Enda frågetecknet finns på forwardssidan. Simon Jansson och Ted Bergström är duktiga men är inte spelartyperna som smäller dit 50 mål på en säsong.

4) Villa/Lidköping

Blytungt tapp i Daniel Andersson. Det tomrummet fyller man inte oavsett vem man plockar in i stället. Och det kanske är lite så Villa/Lidköping har resonerat. Bortsett från att Nässjösonen lägger skridskorna på hyllan har det varit en lugn sommar i Lischöping med bara Nikolai Rustad Jensen och Felix Pherson in.

Det där efterlängtade guldet får nog vänta ett tag till. Utan Danne Andersson är Villa inte längre samma hot som tidigare – även om allt annat än semifinal vore en sensation.

5) Hammarby

Hammarby goes Ryssland. Christoffer Fagerström är tillbaka i svensk bandy igen efter ett år i öst och har hamnat på Zinkensdamm. Med sig dit har han även fått Ilja Grachev från och Tillbergas ryss Ivan Lebedev (som även lirat på Höglandet för många år sedan).

Fagerström in tillsammans med förlängningen av Jesper Jonsson gör Hammarby till en av sommarens stora vinnare. Rår man på de fyra hall-lagen ovanför då? Nej jag tror inte det. Semifinal på sin höjd för Bajen som inte lyckas knipa några fördelar inför slutspelet med sin femteplats.

6) Bollnäs

Lågt tippat kan tyckas med tanke på att Per Hellmyrs blev kvar. Men förlusten av Daniel Berlin väger tyngre. Mycket tyngre. Jag tror Bollnäs får svårt att upprepa fjolårets finalplats. Faktum är att de får vara nöjda om de ens tar sig till semifinal.

7) Broberg

Om Sandviken var silly seasons stora vinnare så är Broberg den klart främsta utmanaren. Har värvat smart till en redan intressant trupp som tagit kliv för de senaste säsongerna. Största och viktigaste nyförvärvet är dock ingen lirare på isen – utan hallen. Efter en lång väntan flyttar Broberg inomhus till vintern och det skapar förutsättningar för att nå nya höjder. Slutspel är jag övertygad som för Söderhamnslaget.

8) Vetlanda

Enorm besvikelse i fjol när ”di gule” hamnade utanför slutspel. Knäckande uddamålsförluster inledningsvis och oroligheter på tränarsidan hade en stor del i det hela då. Nu får ”Putte” Johansson en mer ärlig chans på att visa vad han vill med VBK som huvudtränare med en hel sommar och försäsong i ryggen.
Enda kännbara förlusten som jag ser det är Martin Landström som givetvis var ett hårt slag att tappa – framför allt på sikt. Niklas Gälman är ett klart uppköpt med Tuomas Mokko och Jesper Hvornum bör inte ha några problem att ersätta Mikael Nilsson som inte alls kom upp i samma fina nivå som under debutsäsongen. Borvall tillför rutin på målvaktsidan som var skakig i många matcher förra säsongen och Adam Rudell blir ett intressant komplement till Joakim Andersson där framme.

VBK mönstrar ett starkare lag på pappret den här säsongen och bör ta sig tillbaka till slutspelet den här vintern. En lägre målsättning kan man inte ha med den truppen.

9) Sirius

Överraskade stundtals redan förra säsongen och har snickrat vidare på lagbygget sedan dess. Kalle Mårtensson och Janne Rintala tillför spets till laget samtidigt som hela bandysverige är nyfikna på Jimi Heinonen. 21-åringen kom tvåa i den finska poängligan förra säsongen och tillhör redan det finska landslaget. Kan han kliva in och göra hälften av samma succé som Tuomas Määttä gjorde i Edsbyn ifjol – då har Sirius landat en kanonvärvning.

10) Vänersborg

Slog på stora trumman ifjol och landade självaste Sergej Lomanov och ytterligare två ryska stjärnor som nyförvärv. Succén kändes given och det pratades till och med om Vänersborg som en guldkandidat. Hur det gick sen vet nog dem flesta.

Ingen av ryssarna är kvar och istället för individuella stjärnor får Vänersborg byta fokus till att det är laget som ska prestera. Ett lag som på pappret är betydligt svagare än i i fjol. Det kommer Vänersborg-fansen få erfara när säsongen tar slut när det roliga början.

11) Tillberga

Säkrade nytt kontrakt via kval i vintras. Har haft stor spelaromsättning under sommaren och tappat bland annat Ivan Lebedev till Hammarby. Nyförvärven är inget som sätter skräck direkt. Får nog dra tillbaka målsättningen om att bli ett slutspelslag och istället fokusera på kontraktet i första hand.

Tillberga ska dock ha credd för att de släpper fram sina ungdomar.

12) Kalix

Olov Englund har lämnat klartecken för ytterligare en säsong i Kalix. Därmed är Silly season godkänd för Kalix. Björn Hellman är tillbaka mellan stolparna och finske VM-spelaren Tuomas Liukkonen finns också på pluskontot.
Det är dock inte läge att börja blicka högre upp i tabellen. Kalix går en svår vinter tillmötes även i år.

13) Motala

Tillbaka i elitserien efter ett par år i allsvenskan. Stjärnglans är inget som Motala kan stoltsera med men som lag visade Östgötarna enorm styrka förra vintern. Gick länge fram som en maskin i den södra allsvenskan och visade under kvalet att de är redo att ta klivet upp. Nu väntar en ännu större utmaning.

14) Tellus

Pigg nykomling i fjol. Inte lika spännande nu när Tellus inte längre kan leva på den där gratisenergin som man ofta som nykomling. Tungt tapp i finske målvakten Kimmo Kyllönen. Nej. Det blir allsvenskan igen för Tellus.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>