Omöjligt uppdrag…men så slutar Superallsvenskan

Nya superallsvenskan i bandy är en oviss serie på förhand. Trupperna är inte helt spikade ännu och det är svårt att sia om hur bra norrlagen är jämfört med söderlagen.

Men jag tänkte ändå ge mig på det omöjliga uppdraget att tippa en tabell redan nu. Jag kommer säkert få äta upp en och annan placering framåt vintern – men jaja – nu kör vi!

1) Ljusdal. Här har vi laget som kniper direktplatsen till Elitserien. Kvalade mot högsta serien redan i fjol och hade till slut bara målkvoten emot sig från ett avancemang. Truppen är möjligtvis något svagare nu men ser ändå fortsatt stark ut. Har bland annat plockat in SM–guld-meriterade Jesper Norrman i truppen. Får finna sig i att leva med favoritskapet.

2) Gripen. Tappar förvisso ett par tunga namn efter degraderingen men kliver ändå in i allsvenskan med elitserietempo i ryggen. Bör finnan med i toppstriden i den nya superallsvenskan. Jag tror det blir kval nästa år med fast åt det positiva hållet.

3) Frillesås. Värvade starkt inför den gångna vintern och var inte långt från att knipa en kvalplats redan då. Nu ansluter elitseriemeriterade Jesper Henriksson från Kungälv vilket såklart förstärker ännu mer. Det i kombination med att det är svårt att åka till Frillesås och hämta några poäng gör att det blir kval den här gången.

4) Nässjö IF. ”PG”:s unga lagbygge överraskade stort förra säsongen och tog sig till kval för fjärde året i rad. Har fått behålla samma trupp bortsett från den genombrotts-starka backen Simon Lundström. Har seriens bästa målvakt som mycket väl kan ta klubben till ännu ett kval eller till och med avancemang. Känslan är dock att det laget inte lyckas upprepa fjolårssuccén. Håller Suzdalev verkligen ett år till? Oskar Bouveng före Daren Richardsson? Tveksamt om det var rätt beslut.

5) Falu BS. Tungt tapp i Jesper Hvornum men får samtidigt in Daniel Bäck från Sandviken som bör vara en ledande spelare i allsvenskan. Kvalade mot elitserien förra säsongen men nu blir konkurrensen något för tuff. Hade sitt år förra året och får finna sig att ta ett par steg tillbaka här.

6) Kungälv. Ni förstår själva hur svårtippad den här serien är när Kungälv hamnar så här långt ned. Elitserieklubben för två år sedan kan mycket väl landa högre upp. Men truppen känns försvagad och förhållandena på Skarpe Nord gör det knappast lättare för laget att konkurrera. Kungälvs återtåg till Elitserien lär dröja.

7)  Örebro. Har hänt en hel del i truppen sedan i fjol då Örebro länge var med och hotade om de två främsta platserna i den norra allsvenskan. Här finns potential för att överraska men utgångstipset är en plats i mellanskiktet.

8) Boltic. Har inte imponerat på mig de få gångerna jag har sett Boltic de senaste säsongerna. Å andra sidan har de spelat till sig placeringar på den övre halvan ändå. Behöver nog inte oroa sig för någon bottenstrid direkt men kan samtidigt glömma de roliga placeringarna högre upp.

9) Lidköpings AIK. Blixtrade till under säsongens andra halva i fjol och visade då hur vassa de är i sina bästa stunder. De stunderna är dock alldeles för få för att det ska bli någon högre tabellplacering. Har varit väldigt tyst kring lagbygget och det kan sluta både högre upp och längre ner är utgångskänslan.

10) Nitro/Nora. Spelare som Tomas Knutson och Jesper Bryngelson står fortfarande uppskrivna i spelartruppen och det inger respekt på den här nivån. Det lär rassla i nätet en del från Knutsons bössa även denna säsongen. Stabilt mittenlag utan varken chans att utmana toppen eller risk att hamna i botten.

11) Tranås Bois. Topparna finns där helt klart. Men det gör frågetecknena också. Joakim Ekedahl är förvisso ett intressant men oprövat kort som tränare och framåt saknas minst en riktig målskytt. Får Ekedahl ut max av sin spelartrupp finns potentialen för en placering bland de sex främsta. Men det var längesen Bois presterade över en hel säsong och känslan är istället att det blir en jobbig vinter på Bredstorp. Christian Boman har dock potential för att utmana Säleby om att vara bäst i allsvenskan.

12) Peace and Love. Kul med Fosshaug som tränare. Men det ska sägas direkt att jag i övrigt inte har så bra koll på det här lagbygget. Förlusten av målvakten Björn Hellman tillbaka till Kalix lär bli kännbar.

13) Västanfors. Har värvat en del från Tillberga där framför allt Jesper Flodström känns som en rejäl förstärkning. Funderade länge på att placera dem något högre upp men här får magkänslan styra.

14) Åby/Tjureda. Tog sig enkelt genom kvalet till allsvenskan och petade ner Jönköping i division 1 på vägen dit. Har många kompetenta bandyspelare i laget men nu väntar något helt annat mot vad de är vana vid från de senaste säsongerna. Både resemässigt men framförallt ett tuffare motstånd. Någonting säger mig ändå att de räddar sig kvar via kvalspel. Då med tre bröder Einarsson på isen.

15) Gustavsberg. Undviker jumboplatsen om det nu är något att glädja sig åt. Det blir ju ändå division 1 nästa säsong.

16) Unik. Det lär bli tight i botten men Uniks lag imponerar inte på pappret i alla fall. Blir kämpigt att undvika jumboplatsen och än mer kämpigt att klara sig undan degradering.

 

Med reservation för många fel.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>