Silly-analys

Det har gått drygt en månad sedan SM-finalen spelades och vi är nu inne i maj. En månad då många trupper brukar spikas eller redan var spikade.

Därför tänkte jag att det var dags för en silly season-analys.

Vilka har värvat bäst. Vilka har värvat sämst?

Jag går igenom lag för lag utan någon rangordning. Det kommer när trupperna är helt klara.

Bollnäs: Gjorde nyligen klart med en förlängning av Per Hellmyrs som ryktades vara påväg att vända tillbaka till Edsbyn. Säkrade dessutom upp honom på ett 5-årsavtal (!). Det var alltså inte bara en förlängning utan också en tydlig markering på vad Bollnäs vill de kommande åren. Det är fortsatt utmaning i toppen som gäller.

Daniel Berlin och Andreas Westh ryktas också vara på väg bort men jag tror att Hellmyrs förlängning betyder att minst en av Berlin/Westh stannar.

Blir det så har har Bollnäs gjort en bra Silly season oavsett vad som händer i övrigt.

Broberg: Har säkrat upp fjolårstruppen och dessutom värvat starkt och smart i Ilari Moisala och Linus Forslun. Har dessutom ett pågående hallbygge som såklart också får ses som ett megatillskott. Broberg blir intressant att följa till vintern och får så här långt ses som en av de stora vinnarna i Silly-racet.

Edsbyn: Veteranen Oscar Jonsson avslutar spelarkarriären på topp efter guldet för någon månad sedan. I övrigt ser mästarna Edsbyn ut att behålla guldtruppen väldigt intakt. Spelare som ett tag ryktades bort har förlängt.

Dock ett rejält bakslag för Edsbyn att Per Hellmyrs till slut valde att stanna i Bollnäs. Tror många bybor mer eller mindre hade räknat in en återkomst för ”Myran”.

Hammarby: När elitlicensen till slut var i hamn har lade Hammarby snabbt tunga pusselbitar på plats.

Har värvat intressant i Ilja Grachev och lyckats förlänga viktiga utgående kontrakt.

Tyngst av allt var såklart förlängningen av Jesper Jonsson. Mittfältaren var jagad av halva bandysverige men valde till slut att stanna kvar på Zinken.

Joakim ”Kimmen” Johansson och Kalle Mårtensson lämnar/tvingas lämna?. Ser inte det som något större förlust för Bajen faktiskt.

Kalix: Björn Hellman in och Abbe Bodin ut. Känns som en målvaktsrockad som inte förändrar speciellt mycket. Dessutom lämnar ryssarna Zheltyakov och Detsura.

I övrigt har det varit väldigt tyst kring Kalix. Precis som vanligt med andra ord.

Misslyckades med att locka hem Niklas Gälman som istället valde spel i VBK.

Får det tufft även kommande vinter.

Sandviken: Här händer det grejer. Ryssen Alan Dzhusoev vänder hem till Ryssland och Erik Pettersson styr också kosan österut för att testa på livet som proffs.

Två tunga tapp för Saik såklart. Men i motsatt riktning kommer ytterhalven Erik Säfström.

Skulle man dessutom lyckas locka tillbaka Daniel Berlin från Bollnäs är det bara förlusten av Pettersson som kommer att vara kännbar för Saik.

Därframme ser det å andra sidan ovanligt tunt ut för att vara Sandviken. Vad händer om Edlund går sönder?

Sirius: Har förlängt viktiga kontrakt och plockat in Kalle Mårtensson från Hammarby. Det som är mest intressent med Sirius är dock värvningen av finske talangen Jimi Heinonen.

Jag ska ärligt säga att jag inte vet så mycket om honom mer än att han är 21 år gammal och lirar i landslaget. Just den saken behöver dock inte betyda så mycket.

Men slutar man tvåa i poängligan bakom en legendar som Sami Laakkonen så finns det potential. Den saken är säker.

Tillberga: Viktiga förlängningar med Måns och Joel Engström. I övrigt har de flesta nyckelspelarna redan kontrakt över nästa säsong.

Ryske fartspelaren Ivan Lebedev ryktas dock bort trots gällande kontrakt.

Känslan är att Tillberga kommer stå kvar och stampa på ungefär samma ställe som i fjol.

De kan säkert fortsätta överraska topplagen någon match men över en hel säsong blir det svårt att utmana slutspelslagen.

Tellus: Häftig nykomling i fjol. Nu väntar det svåra andraåret. För visst kommer det bli svårare i år för Stockholmslaget

Nyhetens behag och allt det roliga som det innebär att vara nykomling har lagt sig. Den där extra energin som det kan ge kommer inte komma gratis längre.

Har dessutom tappat finske landslagsmålvakten Kimmo Kyllönnen till Vänersborg och än så länge inte presenterat någon ersättare där.

Något nyförvärv kommer säkert att tillkomma under maj månad men Tellus går en svår vinter tillmötes.

Vetlanda: Tappar ett gäng spelare men har lyckats fylla ett par av hålen väl i och med värvningarna av Niklas Gälman och Jesper Hvornum.

Tungt bakslag dock i jakten på Jesper Jonsson. Och ännu tyngre på sikt att man tappar Martin Landström.

Så här långt är Vetlandas silly season inte godkänd. Det saknas minst en spetsvärvning framåt. Joakim Andersson och Johan Löfstedt kommer återigen att få dra ett megastort lass offensivt.

Och målvaktssidan? Håller Svensk/Löfqvist verkligen för att ta VBK till slutspel?. Hade jag suttit i VBK:s sportgrupp hade jag slagit Jakob Säleby – som ännu inte förlängt med NIF – en signal.

Villa: Blytungt tapp i Daniel Andersson. Det är en spelare som Villa/Lidköping inte kan ersätta oavsett vem de plockar in.

I övrigt har man fått in Felix Pehrsson från Vänersborg.

Det väger knappast upp för förlusten av Andersson.

Annars är truppen intakt vilket ändå talar för att Villa är med och utmanar långt fram även i vinter.

Vänersborg: Här har det stormat ordentligt och ingen av ryssarna från fjolårets satsning är kvar. På plussidan finns dock en finsk landslagsmålvakt och en intressant talang i Felix Callander.

Men tappar man världens bästa bandyspelare kan det omöjligt vara en lyckad silly season. Vänersborg har tagit ett kliv tillbaka igen i mina ögon.

Västerås SK: Säsongen tog slut oväntat tidigt och sedan dess har det knäpptyst. Nåja – fram till för någon dag sedan i alla fall.
Martin Landström kommer nog att spela för Västerås oavsett hur det går i skiljenämnden mellan honom och VBK.
Dessutom får han troligtvis sällskap av tidigare VBK-halven Robin Folkesson.
På minussidan finns Jonas Nilsson som lägger klubban på hyllan.
Oavsett vad som händer kommande veckor är jag övertygad om att VSK blir att räkna med nästa vinter efter årets bakslag.

Motala: Nykomling och inga större förväntningar på sig. Har bland annat plockat in Philip Florén från Villa (Utlånad till Tillberga i fjol) som är en intressant spelare. I övrigt det precis som i allsvenskan laget som helhet som måste göra jobbet om det inte ska bli respass direkt. Några direkta stjärnor finns inte och kommer antagligen inte att plockas in heller.
Har dock en riktig pådrivare till lagkapten i Erik Ivarsson med elitrutin från sina år i VBK.

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>