Bra och dåligt med nya serierna

I veckan skickade Svenska bandyförbundet ut ett pressmeddelande om hur det är tänkt att den nya seriepyramiden ska se ut.

Från och med säsongen 2017/2018 går allsvenskan från två till en serie vilket medför en hel del förändringar även i de övriga serierna.

Alltså återstår bara en säsong till med den gamla seriepyramiden innan den nya träder i kraft.

Skönt tycker jag.

Det nya systemet känns fräscht och nytänkande – även om det finns vissa punkter som jag inte är helt säker på är rätt.

Men vi börjar med det positiva.

En allsvenska i stället för två serier är verkligen på tiden.

De senaste säsongerna har det varit alldeles för stor nivåskillnad mellan topplagen och bottenlagen i allsvenskan. Med bara en serie kommer förmodligen det problemet bli betydligt mindre och det kommer i sin tur att höja kvalitén på serien.

En annan bra sak med de nya serierna är ned- och uppflyttningssystemet.

När allsvenskan går över till en serie kommer seriesegraren att ta klivet direkt upp i elitserien. Helt rätt tycker jag. Vinner man en serie så förtjänar man att ta klivet upp. Samma sak gäller om man kommer sist. Då förtjänar man inget annat än att åka ur.

Laget som kommer sist i elitserien kommer med andra ord åka ur direkt utan kvalspel från och med nästa säsong.

 

Och så var det den punkten jag inte riktigt gillar.

Svenska bandyförbundet vill inför åttondelsfinaler i elitserien.

Det betyder att lag 1-6 går direkt till kvartsfinal samtidigt som lag 7-10 spelar åttondelsfinaler i bäst av tre matcher.

Jag förstår att man vill att fler lag få chansen att förlänga säsongen men jag har ändå svårt att köpa förslaget. Kommer man tia i en serie förtjänar man inte att spela ett slutspel.

Och vad händer med det stackars laget som slutar 11 och hamnar i ingenmansland. När alla andra klubbar i serien drar in några extra slantar i kval– och slutspel blir tabellelvan den stora förloraren rent ekonomiskt.

 

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>